USD38,41
%0.2
EURO43,76
%-0.02
JPY0,002697
%-0.01
RUB0,465200
%0.94
CNY5,27
%0.28
GBP51,32
%-0.01
EURO/USD1,14
%-0.23
BIST9.432,55
%-0.61
Petrol66,98
%0.65
GR. ALTIN4.100,23
%-0.71
BTC3.636.711,90
%0.99
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sıtma Hastalığına Dikkat! Türkiye Güvende mi?

Sıtma Hastalığına Dikkat! Türkiye Güvende mi?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyada sıtma hastalığının artışına ilişkin endişeler gündemde yer alıyor.

Afrika kıtasında, özellikle çocuklar için sıtma, en büyük sağlık tehditlerinden biri olarak varlığını sürdürüyor.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de yerli sıtma vaka sayısının bulunmadığını duyurdu.

Bunun yanı sıra, bakanlık, sıtmanın yaygın olarak görüldüğü ülkelerden gelen bireylerde veya bu ülkelere seyahat edenlerin sıtma tespitinin olabileceğini belirtti.

25 NİSAN “DÜNYA SITMA GÜNÜ”

Sağlık Bakanlığı, 25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Asamblesi tarafından 14-23 Mayıs 2007 tarihlerinde alınan karara dikkati çekti. Bu karar ile sıtma hastalığının önlenmesi ve kontrolü amacıyla yapılan çalışmalara vurgu yapılmakta ve hastalığa bağlı can kaybının azaltılması için önlemlerin sürdürülmesi gerektiği hatırlatıldı.

HASTALIĞA SEBEP OLAN TÜRLER

Sıtmanın, plasmodium cinsi parazitleri taşıyan dişi anofel türü sivrisinekler aracılığıyla insanların kanında bulaşan hayatı tehdit eden bir hastalık olduğu ifade edildi. İnsanlarda bu hastalığa sebep olan beş farklı plasmodium türünün bulunduğu, en büyük riski “Plasmodium falciparum” ve “Plasmodium vivax” türlerinin oluşturduğu kaydedildi.

HASTALIĞIN BELİRTİSİ

Hastalığın yüksek ateş, baş ağrısı, üşüme ve titreme gibi belirtilerle kendini gösterdiği aktarıldı. “İlk belirtiler genellikle parazit taşıyan sivrisineğin sokmasından 10-15 gün sonra ortaya çıkar. Sıtma, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalığın erken tanısı, tedaviye gecikmeden başlanması açısından kritik öneme sahiptir. Özellikle plasmodium falciparum türünde tedaviye 24 saat içinde başlanmazsa hastalık hızla şiddetlenebilir ve can kaybına neden olabilir.” bilgisi paylaşıldı.

“BAŞARILI ÇALIŞMALAR SONUCUNDA YERLİ SITMA BULAŞI SONA ERDİ”

Sıtmanın, Sahra Altı Afrika’da yaygın olarak görüldüğü, Güney ve Güneydoğu Asya, Doğu Akdeniz, Batı Pasifik bölgeleri ve Amerika kıtasında da hastalık vakalarının bulunduğu belirtildi. Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü başarılı çalışmalar sonucunda Türkiye’de yerli sıtma bulaşının sona erdiği, yerli sıtma vakasının yaşanmadığı ancak sıtmanın sık görüldüğü ülkelerden gelenlerde veya bu ülkelere seyahat edenlerin sıtma hastalığına yakalanabileceği vurgulandı.

SITMA İLAÇLARI ÜCRETSİZ

Sıtma hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların, Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilerek hastalara ücretsiz bir şekilde sağlandığı ifade edildi. Sıtmanın sık görüldüğü bölgelere seyahat edenler için koruyucu ilaç kullanmaları ve sivrisineklerle teması azaltacak önlemler almaları önerildi. Ayrıca, Türkiye’de koruyucu sıtma ilaçlarının Sağlık Bakanlığı’na bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerinden ücretsiz olarak edinebileceği belirtildi. 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı aranarak ya da https://www.seyahatsagligi.gov.tr/ adresinden bilgi alınabileceği kaydedildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Sıtma Hastalığına Dikkat! Türkiye Güvende mi?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

MegaOnHaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!