USD38,01
%0.26
EURO41,75
%-0.66
JPY0,002601
%0
RUB0,453100
%0.09
CNY5,22
%0.18
GBP49,42
%-0.82
EURO/USD1,10
%-0.69
BIST9.481,79
%-0.03
Petrol67,69
%-3.49
GR. ALTIN3.778,66
%-0.48
BTC3.206.523,09
%1.42
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Sosyal Medya Kazançları Artık Mercek Altında!

Sosyal Medya Kazançları Artık Mercek Altında!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medya ve dijital platformlardan elde edilen kazançları sürekli olarak izlemekte ve bu gelirleri beyan etmeyenleri tespit etmeye çalışmaktadır. Son zamanlarda sosyal medya sayesinde hızla yaygınlaşan danışmanlık hizmetleri özellikle dikkat çekmektedir. Bakanlık, sosyal medya üzerinden sunulan yaşam koçluğu, mentörlük, meditasyon, mindfulness (farkındalık) ve terapi gibi hizmetlerden gelir elde edenlerin vergi denetimlerine hız vermiştir.

İnternet üzerinden yürütülen bireysel danışmanlık, koçluk, eğitim, theta healing (bilinçaltı terapi tekniği), mentörlük, meditasyon, mindfulness, terapi, doula (doğum destekçisi) gibi faaliyetlerden gelir elde edenlerin beyanda bulunmadığı veya eksik bildirdiği alanlarda bir çalışma başlatılmıştır. Bu bağlamda özellikle banka hesap hareketlerinin kontrol edilmesi ile vergi beyanlarının uyumsuzlukları tespit edilmektedir.

Erken aşamalarda, 2022-2023 yılları arasındaki denetimle bu alanda faaliyet gösteren mükelleflerin kayıt dışı kazançları ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır. Sosyal medya kazançlarına yönelik, defter tutma ve belge düzenleme gibi vergisel yükümlülükleri yerine getirmekte yetersiz kalan mükellefler için Bakanlık tarafından kolay vergilendirme yöntemi geliştirilmiştir. İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses ve video gibi içerik üreten kişilerin faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlara yönelik yasal düzenlemeler yapılmıştır.

2024 yılına başlangıç olarak, bireysel kurs, eğitim ve ürün tanıtımı gibi hizmetlerden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesine yönelik kolaylaştırıcı bir yöntem oluşturulmuştur. Bu yeni düzenlemeye göre, gelir elde edenlerin vergi dairesinden istisna belgesi alarak bir banka hesabı açması gerekmektedir. Bu hesaplara yatırılan paralardan bankalar, %15 gelir vergisi tevkifatı yapmaktadır. Yıl içinde bu faaliyetlerden elde edilen gelir 3 milyon lirayı aşmadığı sürece tevkifat, nihai vergi olmaktadır. Eğer kazançlar 3 milyon lirayı aşarsa, yıllık beyanname verilmesi gerekmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergilendirilmemiş alan ve hizmetlerin bırakılmaması amacıyla tüm çalışmaları yürüttüklerini ifade etmiştir. Vergi bilincinin ve uyumunun artırılması adına atılan adımların yanı sıra kayıt dışılıkla mücadelenin devam edeceğini belirtmiştir. Şimşek, vergilemede adalet ve etkinliğin artırılmasının temel ilke olduğunu belirtmiştir.

Şimşek ayrıca, bu denetimler sonucunda kayıt dışı kazanç elde eden mükelleflerin izaha davet edilmeye başlandığını ve süreç içerisinde uyum gösterenlerin daha az ceza ödeyeceğini dile getirmiştir. Uyumsuz davranan mükelleflerin ise vergi incelemesine tabi tutulacaklarını vurgulamıştır. Vergi gelirlerindeki iyileşmeyi, vatandaşların refahı ve ülkenin istikrarı için verimli alanlara yönlendirmeyi amaçladıklarını ifade etmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Sosyal Medya Kazançları Artık Mercek Altında!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

MegaOnHaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!