Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay taşımacılığı firması SpaceX, geliştirdiği en güçlü uzay roketi Starship’in 9. uçuş denemesini gerçekleştirdi.
STARSHIP ROKETİ FİRLATILDI, ANCAK YÖRÜNGEDE BAŞARILI OLAMADI
8 adet Starlink uydusunu taşıyan Starship roketi, Türkiye saatiyle 02:36’da Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletindeki Starbase roket geliştirme tesisinden başarılı bir şekilde fırlatıldı.
Roketin, yeniden kullanılabilirlik özelliğine sahip olan ilk aşama güçlendiricisi Super Heavy, fırlatmanın ardından okyanusa sert bir iniş yaptı. Ancak, Starship roketi kargo kapağının açılmaması sebebiyle 8 Starlink uydusunu yörüngeye yerleştiremedi.
Daha sonrasında, Starship’in bazı yakıt tankı sistemlerinde meydana gelen sızıntı nedeniyle roketin irtifa sorunu yaşadığı bildirildi.
“STARSHIP HIZLI VE PLANLAMADAN GÖTÜRÜLEN BİR ŞEKİLDE PARÇALANDI”
SpaceX, fırlatmanın yaklaşık 30 dakika sonrasında roketle bağlantının kesildiğini açıkladı. Açıklamada, “Starship hızlı ve planlanmamış bir şekilde parçalandı” ifadelerine yer verildi.
SpaceX’in bir sonraki uçuş testi için hazırlıkları sürdüreceği dile getirilirken, “Bu tür bir testte elde edilen başarı, öğrendiklerimizle mümkündür. Bugünkü test, SpaceX’in çok gezegenli bir yaşam yaratma arayışında Starship’in güvenilirliğini artırmamıza yardımcı olacaktır.” denildi.
Son test uçuşunun, Starship’in daha önce tespit edilen teknik eksikliklerinin giderilmesine ve performans geliştirmelerine katkıda bulunacağı ifade edilmişti.
SON İKİ DENEMESİ HAVADA PARÇALANDI
Starship’in 7. ve 8. uçuş testleri de başarılı bir şekilde başlamıştı. Super Heavy güçlendiricisi fırlatmadan hemen sonra planlandığı gibi Dünya’ya geri dönmüştü.
Fakat, Starship roketi her iki denemede de fırlatmadan yaklaşık 10 dakika sonra havada parçalandı.
EN GÜÇLÜ UZAY ROKETİ OLARAK TANINIYOR
SpaceX’e ait 122 metre uzunluğundaki Starship roketi, dünya üzerindeki en büyük ve en güçlü uzay roketi olarak biliniyor.
Starship’in, Dünya’nın yörüngesine, Ay’a ve Mars’a yük ve insan taşıma hedefiyle geliştirildiği belirtiliyor.