Sudan Tarım Bakanı Büşra, Sağlık Bakanı Heysem Muhammed İbrahim, Kültür ve Enformasyon Bakanı Halid el-İaysir, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Hüseyin el-Emin ile İnsani Yardım Komiseri Selva Adem, 2024 yılı itibarıyla Port Sudan kentinde “Sudan’da Gıda Güvenliği Durumu” hakkında ortak bir basın toplantısı düzenledi. Bu toplantıda, ülkedeki gıda güvenliğine ilişkin endişeler ve mevcut sorunlar ele alındı.
Bakan Büşra’nın açıklamalarına göre, Uluslararası Gıda Güvenliği İnceleme Komitesi’nin (IPC) raporu ile ilgili ciddi kaygılar söz konusu. Büşra, “IPC’nin raporu hakkında çekincelerimiz var. Özellikle komitenin bilgi toplama ve analiz etme yöntemleri ile ilgili. Kullandıkları rakamlar gerçekçi değil.” şeklinde ifadeler kullandı. Bu bağlamda, raporun Sudan’ın gıda güvenliğine ilişkin mevcut sorunları dikkate almadığına dikkat çekti. Sudan’ın 15 eyaletine yayılan verilerin aktarıldığını belirten Bakan, bu eyaletlerin yedisinin Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından kuşatma altında olduğunu, diğer on eyaletin ise halihazırda savaşın etkisi altında olduğunu vurguladı. Bu koşullar altında sahada gerçek araştırmalar yapılmasının pek mümkün olmadığını belirtti.
Büşra, Sudan’ın IPC üyeliğinden çekildiğini ve savaşın farklı biçimlerinin ülkeye müdahale yapmak isteyen bazı gruplar tarafından istismar edildiğini belirtti. Açlık ve kıtlığın, gizli gündemi olan bazı örgütlerin kendi hedeflerine ulaşmak için kullandıkları bir araç haline geldiğini de vurguladı. Sudan hükümetinin, gıda güvenliği durumunu ve kıtlık tehdidini istismar etmeyi reddettiğini ifade etti.
Toplantının bir diğer önemli noktası ise, Sudan’ın verimli tarım arazileri ve su kaynaklarına vurgu yaparak, bu yıl toplamda 16 milyon hektar alana mısır ve darı gibi ürünlerin ekildiğini aktarması oldu. Bu durum, ülkenin tarım potansiyelini ve kaynaklarını dikkat çekici bir şekilde ortaya koyuyor.
Basın toplantısında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Hüseyin el-Emin de bir açıklama yaptı. Emin, raporun ulaştığı sonuçların birçok eksiklik taşıdığını belirterek, bu durumun raporun güvenilirliğini sorgulattığını ifade etti. 2022’den itibaren yeni veri toplanamadığını vurgulayan Emin, raporda geçen yedi eyaletin HDK’nın kuşatması altında olduğunu da dile getirdi. Bu durum, hükümetin resmi verilerinin göz önünde bulundurulmadığı ve savaşın etkilediği bölgelerdeki nüfus hareketlerinin dikkate alınmadığı anlamına geliyor. Tüm bu unsurlar, raporun genel güvenilirliğini olumsuz etkiliyor.
IPC’nin 24 Aralık 2023 tarihinde yayımlanan raporuna göre, Sudan’da eşi görülmemiş bir kıtlık krizinin yaşandığı ve nüfusun neredeyse yarısının, yani 24,6 milyon kişinin gıda güvensizliği yaşadığı belirtiliyor. Bu durum, gıda güvensizliği yaşayan bu nüfusun 15,9 milyonunun “kriz”, 8,1 milyonunun “acil durum” ve 638 bininin “felaket” kategorisinde olduğunu gösteriyor. Ayrıca, raporda ülkenin beş farklı bölgesinde kıtlık tespit edildiği ve Mayıs 2025’e kadar beş bölge daha için kıtlık öngörüldüğü ifade ediliyor. Kıtlığın ana sebepleri arasında kitlesel yerinden edilme, ekonomik sorunlar ve sosyal hizmetlerin çökmesi gibi faktörler yer alıyor.
Seçil Selen Balık
Editor