Diplomatik kaynakların bildirdiğine göre, ABD, Suriye’nin İsrail ile normalleşmesi durumunda yaptırımları kaldırma teklifinde bulundu.
Fakat Şam yönetimi, bu teklifi kabul etmedi.
SURİYE YÖNETİMİ İBRAHİM ANLAŞMALARINA KATILMAYACAK
Syria TV’de yayınlanan haberde, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın Donald Trump’a yazdığı yanıt mektubunda, “İbrahim Anlaşmalarına katılarak İsrail ile normalleşme teklifini kabul etmeyecekleri” ifade edildi.
Suriye yönetimi, “bu anlaşmaların, İsrail’in topraklarını işgal etmeyen ülkelerle yapıldığını” ve “Suriye’nin devam eden işgaller nedeniyle bu anlaşmaların parçası olamayacağını” açıkladı.
Mektubunda, Suriye yönetimi “herhangi bir tarafa tehdit oluşturmayacak bir Suriye inşa etme kararlılığını” yineledi. Ayrıca ABD’nin yabancı savaşçılarla ilgili taleplerinin, “Washington ile kapsamlı istişare toplantıları gerektirdiği” ifade edildi.
“SURİYE’NİN, BÖLGE ÜLKELERİNİ TEHDİT ETMEK İÇİN KULLANILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”
Kaynaklar, Suriye Hükûmeti’nin yanıtında “yabancı savaşçılar ile ABD’nin güvenliğine tehdit oluşturan savaşçılar arasında ayrım yapılması gerektiğini” vurguladığını bildirdi.
Ahmed Şara, birkaç gün önce New York Times’a verdiği röportajda, “Suriye’nin bölge ülkelerini tehdit etmek için kullanılmasına izin vermeyeceklerini” ve “herhangi bir yabancı varlığın Suriye toprakları üzerinden diğer ülkelere tehdit oluşturmayacağını” belirtti. Şara, hükümetinin uzun yıllardır ülkede yaşayan ve “devrimin yanında yer alan” yabancı savaşçılara vatandaşlık vermeyi değerlendireceğini de ifade etti.
ABD’Lİ VEKİL YALANLANDI
ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Cory Mills ve Marilyn Stutzman, geçen haftalarda Şam’da çeşitli temaslarda bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Şara ile bir araya gelen Mills, Bloomberg’e verdiği röportajda, Şara’nın İbrahim Anlaşmaları’na “doğru koşullar sağlanırsa” katılmaya istekli olduğunu iddia etmişti. Ancak Şam’dan gelen yanıt, Mills’in bu iddialarını çürüttü.
İBRAHİM ANLAŞMALARI
İsrail ile bazı Arap ülkeleri arasında normalleşme amacıyla 2020’de ABD aracılığıyla İbrahim Anlaşmaları imzalanmıştı. Bu süreç, ilk olarak BAE ve Bahreyn ile başlayıp daha sonra Fas ve Sudan’ın katılımıyla devam etti.
Anlaşmalar, diplomatik ilişkilerin kurulması ve ekonomik iş birliğini içermektedir. İbrahim Anlaşmalarına taraf olan Arap ülkeleri, İsrail’i resmen tanımaya ve diplomatik ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik taahhütlerde bulunmaktadır.
ŞEYBANİ: GOLAN İŞGAL ALTINDA
Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, İsrail’in hava saldırılarının ülkesinin egemenliğini açıkça hedef aldığını belirtti.
BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, “Bu tür saldırıları meşrulaştırmak için kullanılan dış destekli silahlı gruplar bahanesi artık geçerliliğini yitirmiştir.” dedi.
Şeybani, İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki varlığını hatırlatarak, “Bu konseyin dikkatine defalarca sunduk: Golan, 50 yıldır yasa dışı ilhak sonrası hâlâ işgal altındadır. Bu, BM Şartı’na açık bir şekilde aykırıdır.” şeklinde konuştu. Ayrıca, İsrail’in sivil altyapıyı hedef aldığını vurguladı. Öte yandan yeni Suriye bayrağı, New York’taki BM merkezinde üye ülkelerin bayraklarıyla birlikte göndere çekildi.