Suriye’de Beşar Esad sonrası dönemde normalleşme süreçleri hız kazanırken, ekonomik alanda dikkate değer bir değişiklik yaşanıyor.
Diplomatik ilişkilerdeki iyileşmelerle paralel biçimde birçok alanda reform sürecine giren Suriye, bu kez ulusal para birimi olan Suriye lirasının yeniden tasarlanması ve basımı için önemli adımlar atmaya hazırlanıyor.
YENİ PARA BİRİMLERİ BAE VE ALMANYA’DA BASILACAK
Reuters’a bilgi veren üç kaynağa göre, yeni yönetim, yıllardır süregelen Rusya bağımlılığını sona erdirme kararı alarak yeni banknotlar için BAE ve Almanya’ya başvuracak.
Bu gelişme, ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırmasının ardından ortaya çıkan yeni fırsatların bir yansıması olarak görülüyor.
ESAD’IN PORTRESİ PARALARDAN KALDIRILACAK
Yeni banknotların tasarımında, devrik lider Beşar Esad’ın portresinin kaldırılması planlanıyor. Savaş yıllarında Avrupa Birliği’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Avrupa ile para basım anlaşmaları iptal edilmişti ve bu görev Rusya’ya devredilmişti. Ancak Suriye’nin yeni yönetimi, bu bağımlılığı sonlandırmayı hedefliyor.
RESMİ GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR
BAE merkezli Oumolat firması ile ileri seviyede görüşmeler yapıldığı, Suriye Merkez Bankası Başkanı ile Maliye Bakanı’nın bu ay başında BAE’ye gerçekleştirilen ziyarette şirketi yerinde inceleme fırsatı bulduğu aktarılıyor.
Almanya’da devlet destekli Bundesdruckerei ve özel şirket Giesecke+Devrient’in de ilgi gösterdiği, ancak henüz resmi bir anlaşmaya varılmadığı bildirildi. Söz konusu gelişmelerden önce Avrupa Birliği, Şubat ayında Suriye’nin finans sektörüne yönelik bazı yaptırımları askıya almış ve para basımına özel izin vermişti. Bu durum, Almanya ile yapılacak olan görüşmeleri mümkün kıldırdı.
800 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA İMZALANDI
Suriye’nin BAE ile ilişkileri sadece para basımıyla sınırlı kalmıyor. Perşembe günü, BAE merkezli lojistik devi DP World ile Tartus Limanı’nın geliştirilmesi amacıyla 800 milyon dolarlık bir ön anlaşma imzalandı. Bu, ABD Başkanı Donald Trump’ın hafta başında açıkladığı yaptırım kaldırma kararının ardından yapılan ilk büyük ekonomik anlaşma niteliğinde.