Suriyeliler 2025 Yılına Özgürlük Kutlayarak Girdi
Suriyeliler, 2025 yılına Esad rejiminin yıkılmasıyla birlikte kazanılan özgürlüklerini coşkuyla kutlayarak girdi. 2011’deki devrim hareketinin başlamasından bu yana, başkent Şam’ın en güzel manzarasını sunan Kasyun Dağı, rejim tarafından sivil halka kapatılmıştı. Bu süreçte, iç savaş dönemining gelişimiyle birlikte şehirden dağa ulaşan iki farklı rota, güvenlik gerekçesiyle bariyerlerle kapatılmış ve kontrol noktaları oluşturulmuştu. Sivil halkın Kasyun Dağı’na ulaşımı büyük ölçüde engellenmişti.
Ancak, rejimin 8 Aralık 2025’te yıkılmasının ardından, Kasyun Dağı ile Suriyelilerin uzaktan hayranlıkla izledikleri manzaraya erişiminde yeni bir dönem başlamış oldu. Bu özgürlüğün tadını çıkarmak isteyen Suriyeliler, Kasyun Dağı’na çıkarak Şam’ın büyüleyici güzelliklerini ve uzandığı geniş ovayı keyifle seyrediyorlar.
Kasyun Dağı’nda, yerel halkın muhabbetle karşıladığı çok sayıda seyyar satıcı, ziyaretçilere meşrubat ve yiyecek sunarken, çocuklara yönelik renkli balonlar ve oyuncaklar da satılmakta. Suriyeliler, cep telefonlarıyla bu eşsiz manzaranın tadını çıkarırken, aynı zamanda hatıra fotoğrafları çektiriyorlar. Şam’da meydana gelen bu kutlamalarda, devrim şarkıları da geleneksel bir hal almış durumda; tezgahlarda ve araçlarda çalınan bu şarkılara insanlar hep bir ağızdan eşlik ederek sevinçlerini paylaşıyorlar.
Manzaraya Doyamazken Duygularını Paylaştılar
22 yaşındaki üniversite öğrencisi Ömer, Kasyun Dağı’nı en son 7 yaşındayken ziyaret ettiğini belirtti ve 15 yıl aradan sonra ilk defa buraya geldiği için duygularını oldukça yoğun yaşadığını ifade etti. Ömer, “Tüm Şam halkının bu alandan mahrum bırakıldığını söyleyebilirim. Hislerimiz çok güzel. Buradan bakıyorum ama manzaraya doyamıyoruz.” dedi. Ayrıca, arkadaşıyla bu süreçte yaşadıkları zorlukları aktarırken, “Bizler büyük bir hapishanede yaşıyoruz” diyerek, o dönemin ne denli zor olduğunu dile getirdi.
Şam sakini olan Muhammed ise 2011 yılında başlayan olayların ardından 2013’te Katar’a göç ettiğini aktardı. “Ülkemi 11 yıl terk ettikten sonra nihayet vatanıma geri döndüm, burada elde edilen özgürlüğü görmek için geldim” şeklinde konuştu. Bu süreçte yaşadığı zorlukları da dile getiren Muhammed, “Kimse Şam’da hayatın önceden nasıl olduğunu anlatamaz. Ailem burada 13 yıl boyunca nasıl yaşadı bilir misin? O dönemde burada nasıl iki yıl yaşayabildiğime inanamıyorum. Her yerde kalpler karaydı,” dedi.
Muhammed, Suriye’nin genel manzarasını “bir açık hava hapishanesi” olarak nitelendirirken, geleceğe dair umutlarını da paylaştı: “Herkes Suriye’ye gelsin, Suriye çok güzel. İnşallah 3-4 ay içinde birçok şey değişecek.” dedi.