Tarım ve Orman Bakanlığı, kırsal kalkınma yatırımlarını desteklemek için bütçe aktarıyor. Destek programı, tarım ve çevre alanında önemli kararlar içeriyor ve istihdamı artırmayı amaçlıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında 16,952 proje tamamlandı ve yatırımcılara 5.3 milyar lira hibe ödemesi yapıldı. Bu projelerin faaliyete geçmesiyle 11.4 milyar lira tutarında yatırım sağlandı ve 121,544 kişinin istihdamına katkıda bulunuldu. Ayrıca 299,320 makine-ekipman desteğiyle 2.1 milyar lira temin edildi.
Program, doğal kaynakların korunması ve çevrenin korunmasını da amaçlıyor. Kırsal alanda gelir düzeyinin artırılması, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi ve kırsalda alternatif gelir kaynakları oluşturulması hedefleniyor. 2024 yılına kadar 20,000 istihdam hedefleniyor.
Bireysel sulama sistemlerinde %50 hibe ile modern basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması sağlanıyor. 2007-2023 yılları arasında 54,111 proje ile 5.1 milyon dekar alana modern basınçlı sulama sistemleri uygulandı ve 1.8 milyar lira ödeme yapıldı. Programın uygulanması sürecinde her yıl proje üst limitleri güncelleniyor ve 2024 için ekonomik yatırımlar için 3-14 milyon lira, altyapı yatırımları için 100,000-3 milyon lira olarak belirlendi.
Program kapsamında en fazla destek, tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi, depolanması, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi, aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesi ve tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlara verildi. En fazla destek sağlanan iller ise İzmir, Konya, Mardin, Gaziantep ve Niğde oldu. Program sayesinde kırsal kalkınma alanında önemli adımlar atılarak istihdamın artırılması ve kırsal bölgedeki ekonomik potansiyelin desteklenmesi sağlanıyor.