TCMB Başkanı Fatih Karahan, Merkez Bankası’nın Ankara’da gerçekleştirdiği olağan genel kurulda, 2023 yılına ait bilanço ve faaliyet raporları hakkında konuşma yaptı. Karahan, dezenflasyonun 2024 yılının ikinci yarısında tesis edileceğinin öngörüldüğünü belirtti. 2023 yılına ilişkin ekonomik seyrin değerlendirildiği genel kurulda, Karahan, global ekonomik faaliyetlerin zayıf olduğu bir yıl yaşandığını ifade etti. İhracat yaptıkları ülkelerdeki büyümenin yavaşladığını belirten Karahan, iç talebin güçlü seyrine rağmen, yılın ikinci yarısında ivme kaybı yaşandığını söyledi.
Sanayi sektörünün dış talep ve deprem kaynaklı etkiler nedeniyle negatif büyüme kaydettiğini vurgulayan Karahan, bu durumun ikinci yarıda pozitife döndüğünü belirtti. Harcamalar tarafında ise yurt içi talebin katkısının azaldığını ve net ihracatın küresel ekonomik faaliyetlerin zayıflığı sebebiyle negatif katkı verdiğini dile getirdi. Cari işlemler dengesinde ise 2023 yılında 45,4 milyar ABD doları açık verildiğini aktaran Karahan, cari dengeye en büyük negatif katkının enerji dengesinden geldiğini ifade etti.
2023 yılında tüketici enflasyonunun yüzde 64,8 olarak gerçekleştiğini belirten Karahan, yüksek enflasyonun talep yönlü etkileri bulunduğunu ve parasal sıkılaştırmanın devam edeceğini söyledi. Özellikle depremin yarattığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki baskıyı artırdığını ifade eden Karahan, bu durumun fiyatlama davranışlarını olumsuz etkilediğini dile getirdi. 2023 yılının üçüncü çeyreğinde enflasyonun belirgin şekilde yükseldiğini ve bu durumun birden fazla tarihsel yüksek şokun bir arada gerçekleşmesinden kaynaklandığını aktardı.
Karahan, enflasyonun kontrol altına alınması ve fiyat istikrarının sağlanması için güçlü bir parasal sıkılaştırma süreci başlattıklarını belirtti. Ayrıca, politika faizinde yapılan artışlar ve diğer mali tedbirlerle enflasyonun düşürülmeye çalışıldığını ifade etti. 2023 yılında gerçekleştirilen parasal politikaların etkilerini değerlendiren Karahan, iç talepteki direncin azalmasıyla toplam kredi büyümesinde yavaşlama beklediklerini dile getirdi. Aylık enflasyonun kontrol altına alınması ve enflasyon beklentilerinin çıpalanması için sıkı para politikası uygulamaya devam edeceklerini söyledi.
Karahan, 2024 yılı itibarıyla dezenflasyonun sağlanarak enflasyonun yüzde 5’e düşürülmesinin hedeflendiğini vurguladı. Politika faizindeki artışların enflasyon üzerindeki riskleri azaltmaya yönelik olduğunu belirten Karahan, finansal istikrarın ve para politikasının etkinliğinin sağlanması için gereken adımların atıldığını ifade etti. Son olarak, 2023 yılındaki faaliyetlerin değerlendirilmesinin ardından, 2024 yılı için belirlenen hedeflere ulaşmak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini söyledi.