Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Eskişehir’de düzenlenen bir toplantıda iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine “Para Politikası ve Makroekonomik Görünüm” başlıklı bir sunum yaptı. Bu sunumda, Türkiye’nin para politikası ve enflasyon hedefleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Başkan Karahan, politika faizinin belirlenmesinde enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentilerinin dikkate alınarak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığın sağlanacağını ifade etti. Bu sürecin önemine vurgu yaparak, Türkiye’nin enflasyon hedeflerinde kararlı bir duruş sergilediklerini belirtti.
‘Sene Sonunda Enflasyonun Yüzde 21’e Gerilemesini Hedefliyoruz’
Karahan, para politikasındaki kararlı duruşun yurt içindeki talebi dengelemeye, Türk lirasının reel değerlenmesine ve enflasyon beklentilerinde bir iyileşmeye katkı sağladığını ifade etti. Geçmişte alınan tedbirlerin enflasyonun daha da yükselmesini önlediğini söyleyen Karahan, “Haziran 2024 itibarıyla dezenflasyonu tesis ettik. Sene sonunda enflasyonun yüzde 21’e gerilemesini hedefliyoruz,” dedi. Ayrıca, uluslararası piyasalardaki risk priminin azalmasıyla birlikte, yurt dışındaki faiz yükünün yıllık olarak 7 milyar dolar azaldığını kaydetti.
Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceğini bildiren Karahan, politika faizinin seviyesinin belirlenmesinde dezenflasyon vurgusunun önemine işaret etti. “Kurul, enflasyon görünümüne odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşım ile karar alacaktır. Enflasyonda belirgin bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde devreye girecektir,” ifadelerini kullandı.
Fiyat istikrarının sürdürülebilir büyüme, alım gücü ve verimlilik için kritik olduğunu belirten Karahan, toplumsal refaha en büyük katkının bu istikrar ile sağlanacağını vurguladı. Enflasyonun talepteki dengelenme, fiyatlama davranışlarının normalleşmesi ve beklentilerdeki iyileşmelerle düşeceğine dair inancını dile getirdi.
‘Rezervler 115 Milyar Dolar Arttı’
Mayıs 2023 ile Ocak 2025 döneminde Türkiye’nin rezervlerinin 115 milyar dolar arttığını açıklayan Karahan, bu artışın yurt içi kaynaklı olduğunu belirtti. Ayrıca, cari açığın düşmesinin dış finansman ihtiyacını 48 milyar dolar azalttığını ifade etti. 2023 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 5 olan cari açığın GSYH’ye oranının, 2024’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 0.7’ye gerilediği bilgisini verdi.
KKM (Kur Korumalı Mevduat) konusu ile ilgili olarak, azalışların devam ettiğini belirten Karahan, TL talebinin güçlü seyrettiğini ifade etti. “Ağustos 2023 ile Ocak 2025 dönemleri arasında KKM bakiyesinde 111 milyar dolarlık bir azalış meydana geldi. TL mevduatının payı ise yüzde 31,6’dan yüzde 59,3’e çıktı,” dedi.
Türkiye’nin ihracatının arttığını, ithalatının ise azaldığını vurgulayan Karahan, Mayıs 2023 ile Aralık 2024 dönemleri arasında ihracatın 7,7 milyar dolar arttığını, ithalatın da 32 milyar dolar azaldığını belirtti. Küresel ticaretin toparlanma çabalarına rağmen zayı