ABD Başkanı Donald Trump, yakın geçmişte ülkeye göre değişiklik gösteren gümrük tarifelerini kamuoyuna duyurmuştu. Kararın detayları, ticaret politikalarının yeniden şekillendiğini ortaya koyuyor.
Bu bağlamda, Trump, Mart ayının başında Çin menşeli ürünler için uygulanan gümrük tarifesini yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükselten bir düzenleme getirdi.
Trump’ın bu gümrük vergilerine karşı hukuki bir itiraz açıldığı bildirildi. Hukuk mücadelesinin, başkanın uyguladığı tarifelere karşı “ilk hukuki itiraz” olduğu vurgulandı.
İLK HUKUKİ İTİRAZ
The Hill’in raporuna göre, Florida merkezli Simplified isimli firmanın açtığı davanın içeriğinde, Trump’ın Çin menşeli ürünlere uyguladığı ve birkaç hafta önce yüzde 20’ye yükseltilen gümrük tarifelerini yürürlüğe koyarken kullandığı Uluslararası Acil Ekonomik Yetkiler Yasası’nın (IEEPA) yetki sınırlarını aştığı iddia edildi.
UYGULMANIN DURDURULMASI TALEBİ
Davada, Trump’ın uyguladığı tarifelerin “yasa dışı” sayılması ve bu tarifelerin uygulanmasının durdurulması için mahkemeye başvuruldu. Dilekçede, IEEPA’nın yalnızca dış tehditlere karşı ekonomik yaptırımlar ve mal varlığı dondurma gibi önlemler için geçerli olduğu, bu yasanın başkanlara iç ekonomik alanda serbest hareket etme yetkisi vermediği belirtiliyor.
HİÇBİR BAŞKANIN BU YASAYI GÜMRÜK VERGİLERİ KOYMAK İÇİN KULLANMADIĞI KAYDEDİLDİ
Davanın dilekçesinde, IEEPA’nın yaklaşık 50 yıllık tarihinde daha önce hiçbir başkanın bu yasayı gümrük vergileri koymak amacıyla kullanılmadığı ifade edildi. Yasa metninde gümrük vergilerine dair herhangi bir ifadeye yer verilmediği ve başkanlara vergi uygulama yetkisi tanındığına dair bir hüküm bulunmadığı da vurgulandı.
NE OLMUŞTU
ABD Başkanı Trump, ülkesinin yarından itibaren diğer ülkelere karşı karşılıklı tarifeler uygulayacağını duyurmuştu. Temel tarife oranının yüzde 10’un üzerine çıkılarak, gümrük tarifeleri ile “ticaret önündeki parasal olmayan diğer engelleri ve sahtekarlık biçimlerini” de dikkate alarak ülkeye göre değişmek üzere gümrük tarifeleri açıklandı.
Bu çerçevede, Çin’e yönelik olarak yüzde 10’luk ana tarife oranına ek olarak toplamda yüzde 34’lük bir gümrük tarifesi uygulanacağı bildirildi. Yeni tarifelerden, yüzde 10’luk baz tarife 5 Nisan’da, yüzde 24’lük ek tarife ise 9 Nisan’da geçerlilik kazanacak.
Trump, daha önce 1 Şubat’ta imzaladığı kararname ile Çin’den yapılan ithalat için yüzde 10 oranında gümrük vergisi getirmişti. Bu tarife ise 4 Şubat’ta yürürlüğe girmişti. 4 Mart’ta yapılan bir değişiklikle Trump, Çin’e yönelik gümrük vergilerini yüzde 10’dan 20’ye çıkarmıştı.