Türkiye, iletişim alanında son 20 yılda kaydettiği hızlı gelişmelerle dikkat çekerken, 2026 yılında kullanıma sunulması planlanan 5G teknolojisi ile büyük bir dönüşüm sürecine girecek. 5G ihalesi, bu yıl yapılacak ve ülke genelinde mobil iletişimde yeni bir dönemin kapılarını aralayacak.
Türkiye, 1991 yılında araç telefonları ile 1G teknolojisiyle tanışmıştı. Ardından, 1993 yılında internet kullanımı hayatımıza girmiş, 1994 yılında ise cep telefonları sayesinde veri aktarımı ve SMS gönderimini sağlayan 2G teknolojisi kullanılmaya başlanmıştır. 2009 yılı itibarıyla sesin yanı sıra veri iletişiminin de önemi arttıkça Türkiye 3G teknolojisine geçiş yaptı. 1 Nisan 2016’da ise mobil cihazlarda internet hızını 10 kat artıran 4,5G teknolojisi ile yeni fırsatlara kapı aralandı.
Bu süreçte Türkiye’nin, kesintisiz ve hızlı iletişim sağlamak amacıyla dünya genelinde kullanılmaya başlanan yeni iletişim teknolojilerinde hız ön planda oldu. 5G teknolojisi, yüksek veri hızı, geniş sistem kapasitesi ve düşük gecikme süresiyle dikkat çekerken, çok çeşitli hizmetleri de beraberinde getirecek.
Peki 5G nedir? 5G, yeni nesil kablosuz telefon teknolojisidir ve Türkiye’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından ihale edilecektir. BTK, 5G teknolojisine yönelik teknik ve yetkilendirme çalışmalarını yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor. İhaleye Türkiye’deki tüm hizmet sağlayıcı operatörler katılabilecektir.
5G için hangi frekansların ihale edileceğine de değinmek gerekir. 700 MHz, 3,5 GHz ve 26 GHz frekansları bu amaçla hazır hale getirildi. 5G, sadece daha hızlı bir bağlantı getirmekle kalmayacak, aynı zamanda daha akıllı, daha güvenilir ve daha kapsayıcı bir dijital ekosistem oluşturacaktır. İndirme hızlarının saniyede 10 gigabit öngörülen 5G, 4G’ye kıyasla daha yüksek radyo frekansları kullanacak.
Türkiye’de 5G teknolojisi, test amaçlı olarak İstanbul Havalimanı gibi 34 noktada kullanılmaya başlanmıştır. Gerçek şebekelerde 5G sayesinde saniyede 4,7 gigabit hıza ulaşılmış, laboratuvar ortamında ise bu hız 7,5 gigabite kadar çıkabilmiştir. Yani 5G, 4,5G’ye göre yaklaşık 10 kat daha hızlı bir deneyim sunacaktır.
Bir diğer önemli nokta ise, 5G teknolojisinin yerli ürünlerle desteklenecek olmasıdır. Bu bağlamda, 5G mobil haberleşme teknolojisi kapsamında kullanılacak ekipman ve teçhizatların yerli tasarımcılar, mühendisler ve işçiler tarafından üretilmesi için çalışmalar devam etmektedir.
5G teknolojisine geçiş yapmak için öncelikle 5G uyumlu bir cihaz ve 4,5G/5G uyumlu bir SIM karta sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca, 5G’ye kayıt olunması da önemlidir. Telefon ekranlarında LTE yerine 5G ifadesi görünecektir.
Son olarak, 5G teknolojisinin ne zaman kullanılabileceği sorusunun yanıtı 2026 yılı olarak belirlenmiştir. Yani bu yıl yapılacak olan ihaleyle birlikte 5G hem vatandaşların hem de sanayinin hizmetine sunulmuş olacaktır.