USD39,86
%0.1
EURO46,98
%0.33
JPY0,002772
%0.01
RUB0,51
%0.47
CNY5,56
%0.09
GBP54,55
%0.14
EURO/USD1,18
%0.19
BIST10.275,75
%0.46
Petrol68,30
%-0.73
GR. ALTIN4.274,34
%0.35
BTC4.326.609,41
%0.3
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Türkiye’den Uluslararası Arama Kurtarma İnisiyatifi

Türkiye’den Uluslararası Arama Kurtarma İnisiyatifi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğü bünyesindeki Türk Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nin faaliyetlerine dair detaylar paylaştı.

Bakan Uraloğlu, merkezin Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı Deniz Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait Hava Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi’yle birlikte çalıştığını vurguladı.

“BU SİSTEM KAZAZEDELERE EN KISA SÜREDE ULAŞMAYI HEDEFLİYOR”

Uraloğlu, “Deniz ve hava kazalarında arama kurtarma işlemleri için COSPAS-SARSAT uydu destekli arama kurtarma sistemini kullanıyoruz. Bu sistem, hava ve deniz taşıtlarından gelen acil durum sinyallerinin analiz edilmesinin ardından kazazedelere en hızlı şekilde ulaşmayı ve onları kurtarmayı amaçlıyor.” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, COSPAS-SARSAT sisteminin, tehlike altında bulunan gemi, uçak veya bireylerin konum ve kimlik bilgilerini uydu aracılığıyla tespit eden uluslararası bir mekanizma olduğunu aktardı.

“KOMŞU ÜLKELERE DE HİZMET VERİYOR”

Aynı zamanda, Türkiye’nin komşu ülkelere de hizmet sunduğunu belirten Uraloğlu, “Bakanlık bünyesindeki merkezimiz, 7/24 çalışarak yalnızca Türk arama kurtarma bölgesinde değil, dünyanın her yerinde ülkemizin denizciliğine ve havacılığına hizmet etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Uraloğlu, COSPAS-SARSAT sistemini üç farklı bileşenle, yani bikın cihazları, uzay ve yer kesimi olarak tanımlayarak sistemin işleyişine odaklandı:

Tehlike anında, bikın cihazı, acil durum sinyalini uydulara iletir. Bu sinyal, yer istasyonu (LUT) tarafından alınarak, bikının konumu hesaplanır. Alınan veriler görev kontrol merkezine (MCC) aktarılır ve burada ilgili kurtarma koordinasyon merkezine (RCC) gönderilir. Sonuç olarak, RCC, tehlikede olan bireyleri bulmak ve kurtarmak için harekete geçer.

“SİSTEME SAHİP 6. ÜLKE OLDUK”

Uraloğlu, LUT’un Devlet Hava Meydanları İşletmesine bağlı olarak Ankara’nın Çubuk ilçesindeki bir yerleşkede bulunduğunu ve uyduların acil durum sinyallerini burada ilettiğini belirtti.

Türkiye, COSPAS-SARSAT sistemine 11 Haziran 2005 tarihinde ‘yer kesimi hizmet sağlayıcı ülke’ olarak katıldığını duyuran Uraloğlu, “1 Haziran 2006 itibarıyla İran, Irak ve Afganistan bu sistemden faydalanmaya başladı. Bu ülkelere ücretsiz hizmet sunuluyor. O bölgeden gelen sinyaller bize ulaşıyor ve ilgili ülkelere iletiliyor.” dedi.

Türkiye, 2009 yılında orta irtifadaki uyduların kullanıldığı Arama ve Kurtarma Uydu Sistemi’ne (MEOSAR) sahip altıncı ülke olma özelliğini kazandı. 17 Ekim 2020 tarihinde yayımlanan Deniz ve Hava Aracı Kazalarında Arama Kurtarma Yönetmeliği ile Doğu Akdeniz’deki arama kurtarma sorumluluk alanının genişletildiği de ifade edildi.

“ÇALIŞMALARIN AĞUSTOS SONUNDA TAMAMLANMASINI BEKLİYORUZ”

Uraloğlu, COSPAS-SARSAT sisteminin konum doğruluğunun, bikın cihazı ile uydu türüne ve sinyal alan uydu sayısına bağlı olarak değiştiğini belirtti. Birinci nesil bikın cihazlarının yüzde 95 olasılıkla 5 kilometre yarıçapında konum doğruluğu sağlarken, ikinci nesil cihazların ise bu oranın yüzde 97’ye kadar inebildiğini söyledi. Ayrıca, ikinci nesil cihazların henüz piyasaya sürülmemiş olmasına rağmen Türk COSPAS-SARSAT Sistemi için yetkilendirme çalışmaları Mart 2025 itibarıyla başlamış olup, bu çalışmaların ağustos sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Türkiye’den Uluslararası Arama Kurtarma İnisiyatifi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

MegaOnHaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!