Türkiye, savunma sanayiinde önemli bir değişim süreci geçirerek küresel bir aktör haline geldi. Son yıllarda yapılan yatırımlar, teknoloji geliştirme ve yerli üretim stratejileri sayesinde Türkiye, savunma alanında uluslararası alanda tercih edilen bir konuma yükseldi. Özellikle insansız hava araçları (İHA), denizaltılar ve gelişmiş füze sistemleri gibi stratejik ürünlerle dikkat çeken Türkiye, savunma sanayisinde yenilikçi yaklaşımlar ve yüksek teknoloji üretim kapasitesi ile global pazarın önemli oyuncularından biri haline geldi.
The Eurasian Times’ta yayınlanan bir analize göre, Endonezya ve Malezya gibi ülkelerin Türkiye’nin Akıncı İHA’larına ilgi gösterdiği vurgulandı. Ayrıca, İslam ülkelerinin Amerikan savunma ürünlerinden uzaklaşarak Türkiye’nin savunma sistemlerine yöneldiği belirtildi. Türkiye, Bayraktar TB-2 gibi silahlı insansız hava araçları ile uluslararası pazarda kendini önemli bir oyuncu olarak konumlandırmıştır.
Türkiye’nin savunma sanayisindeki başarısının dünya genelinde dikkat çektiği ve The Eurasian Times gibi medya kuruluşlarında analizlerin yapıldığı görülmektedir. ANKA insansız hava aracı, Bayraktar AKINCI TİHA ve Bayraktar TB2 gibi sistemlerin Türkiye’nin küresel itibarına katkı sağladığı belirtilmektedir. Endonezya’nın, Türkiye’den Atmaca gemi savar füzeleri ve ANKA insansız hava araçları satın alması, Bayraktar AKINCI TİHA’lara olan ilgisini artırmıştır.
Türkiye’nin savunma ihracatındaki başarısı da vurgulanmaktadır. Atmaca gemisavar füzeleri Amerikan yapımı füzelerin yerini almış, Pakistan’ın AKINCI TİHA’larına olan ilgisi artmış ve Maldivler’in envanterine Bayraktar TB2 insansız hava araçları eklenmiştir. Suudi Arabistan’ın Türk İHA’ları satın alacağı bilgisi de verilmektedir. Bayraktar TB2’nin 750 bin uçuş saatinin tamamlanması ve Baykar’ın 2023 yılında 1,76 milyar dolarlık rekor ihracat yapması da dikkat çekicidir.
Analizde ayrıca, Türkiye’nin savunma sanayisini 1980’lerden beri geliştirdiği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde ivme kazandığı belirtilmektedir. Türkiye’nin silah ihracatının son dört yılda yüzde 106 arttığı bilgisi paylaşılmış, farklı coğrafyalara 230 çeşit ürün ihraç ettiği belirtilmiştir. Türkiye’nin sunduğu savunma teknolojilerinin dünya genelinde ilgi gördüğü ve batılı ülkelerin sakladığı teknolojileri dahi küçük ordulara sunma potansiyeli taşıdığı ifade edilmiştir.