Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin koordinasyonuyla ve Kocaeli Üniversitesi’nin (KOÜ) ev sahipliğinde, Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen MARMARAKAF etkinliği, bugün kapılarını açtı. İzmit’teki Kongre Merkezinde düzenlenen etkinlikte, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, “Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu” konulu bir söyleşi yaptı.
AY ARAŞTIRMA PROGRAMI ÜZERİNE
Söyleşisinde Türkiye’nin uzay hedeflerine odaklanan Gezeravcı, şu ifadeleri kullandı:
Ay Araştırma Programı çerçevesinde, 2026-2028 yılları arasında Ay’a ulaşmayı planlıyoruz. Bu süreçte iki aşamalı bir hedef belirledik. İlk aşamada, Ay yüzeyine bir roket göndermeyi amaçlıyoruz. Bu roket, Dünya’dan fırlatıldıktan sonra atmosferi geçerek, belirlediğimiz noktaya sert bir iniş yapacak. Sert iniş, roketin çarpmasıyla sağlanacak. İlk görevden elde edilecek deneyimler sonrasında ise ikinci aşamada, üretimi devam eden bir bilimsel obje ile Ay yüzeyine hibrit yakıtlı bir itki motoruyla yumuşak bir iniş gerçekleştireceğiz. Bu adımla birlikte orada bilimsel araştırmalara başlamayı hedefliyoruz. Eğer sadece Ay etrafında bir tur atıp geri dönmeyi planlasaydık, bu hedefi şimdiden başarabilirdik. Ancak amacımız daha ileriye gitmek ve Ay yüzeyine yumuşak iniş yapabilmek. Şu ana kadar sadece 5 ülke Ay yüzeyine bir obje veya insan indirebilmişken, biz de bu alanda 6. ülke olma amacını gütmekteyiz.
UZAY LİMANI PROJESİNE YÖNELİK HEDEFLER
Gezeravcı, uzaya erişim ve Uzay Limanı Projesi hakkında da önemli bilgiler paylaştı.
Uzaya erişim, bu hedef grubunun en kritik unsurlarından birisidir. Türkiye, 2018 yılında insanlı uzay misyonları çerçevesinde tarihi bir adım atarak, önümüzdeki 10 yıl içinde bu alanda aktif olma taahhüdünde bulundu. Günümüzde uzaya insan göndermek veya bilimsel bir obje fırlatmak istediğinizde, genellikle 2 ila 2.5 yıl bekleme süresiyle karşı karşıyasınız. Fakat biz, karada, denizde ve havada bağımsızlık anlayışını kararlılıkla sürdürmekteyiz. Şimdi uzayda da bağımsızlık hedefiyle ilerliyoruz. Son 15 yılda savunma sanayinde önemli ilerlemeler kaydettik ve şimdi de uzaya bağımsız erişim sağlamak için yeni adımlar atıyoruz. Bu kapsamda, Ekvator hattı civarında, ülkemiz kontrolünde bir uzay limanı projesi üzerinde çalışıyoruz. Proje oldukça ilerlemiş durumda; ancak bazı hassasiyetler nedeniyle detayları ilerleyen dönemde devlet yetkilileri ve kamuoyuyla paylaşmayı planlıyoruz.