USD40,05
%0.03
EURO46,97
%-0.06
JPY0,002740
%0
RUB0,51
%0.45
CNY5,58
%-0.02
GBP54,50
%0.13
EURO/USD1,17
%-0.09
BIST10.154,01
%1.56
Petrol69,82
%-0.47
GR. ALTIN4.247,73
%-0.06
BTC4.372.675,86
%0.3
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Türksat 6A, Uzayda 1 Yılını Doldurdu!

Türksat 6A, Uzayda 1 Yılını Doldurdu!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin ilk yerli uydu projesi olan Türksat 6A, uzayda bir yılını doldurdu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu önemli gelişmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın, Türkiye’nin mühendislik, bilim ve teknoloji alanındaki hedeflerinin bir simgesi haline geldiğini vurguladı. Uydunun Türkiye’nin uydu çalışmalarında önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydeden Uraloğlu, projenin başlangıç tarihinin 15 Aralık 2014 olduğunu ve sürecin yaklaşık 10 yıl sürdüğünü aktardı.

Uraloğlu, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Türksat 6A, sadece teknik bir proje değil, Türkiye’nin bilim üretme arzusunun bir sembolü oldu. Uzaya açılan bu kapı, birçok sektörde yeni fırsatlar sunacak.” Ayrıca, Türksat 6A’nın uzayda geçirdiği bir yılın, ülkenin uydu alanında yetişmiş insan kaynağına ve tecrübe kazanımına büyük katkılar sağladığını belirtti. Büyük ölçekli uzay projeleri sayesinde, Türkiye’deki uzay sektörü çalışan sayısının artmasının ve bilgi birikiminin genişlemesinin desteklendiğini ifade etti.

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A projesinin temel çalışmalarının, 21 Mayıs 2015 tarihinde TÜRKSAT ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı işbirliğiyle kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) başladığını hatırlattı.

Uraloğlu, Türksat 6A Projesi’nin gelişim sürecinde birçok aşamadan geçtiğine dikkati çekti. Uydunun üretiminde yerli firmalara ait önemli bileşenlerin kullanıldığını belirten Uraloğlu, bu bileşenlerin TÜBİTAK UZAY, ASELSAN, INET ve TUSAŞ gibi yerli kurumlar tarafından temin edildiğini ortaya koydu. Tüm bileşenler, test edildikten sonra uydunun sistemine entegre edildi.

Uydunun yörünge testleri sırasında alt sistemlerin işlevselliğinin başarıyla doğrulandığını aktaran Uraloğlu, faydalı yük testlerinin 23 Ekim 2024’te tamamlandığını belirtti. Projenin geliştirilmesi esnasında üretilen 84 adet yerli uydu ekipmanının, uluslararası standartlarda rekabet edebilir niteliklere sahip olduğunun altını çizdi.

Uraloğlu, Türksat 6A’nın üretimi ve testlerinin bitmesinin ardından 4 Haziran 2024’te yörüngesine fırlatılması için ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü’ne gönderildiğini, ardından 9 Temmuz 2024 tarihinde başarılı bir fırlatma gerçekleştirildiğini bildirdi.

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın nihai görev yörüngesine 28 Aralık 2024 tarihinde ulaştığını, burada gerçekleştirilen görev testlerinin ardından Şubat 2025 itibarıyla yayın denemelerine hazır duruma geldiğini ifade etti. İlk test yayınının 17 Şubat 2025’te başarıyla yapıldığını, bu sayede uydunun yayın kapasitesinin doğrulandığını kaydetti. Tüm işlevlerini sorunsuz yerine getiren uydu, 21 Nisan 2025’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla resmi olarak hizmete girdi ve 42 derece doğu yörüngesinde görev yapacak.

Uraloğlu, Türkiye’nin uydu serüveninin 30 yılı aşkın bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, Türksat 6A ile bu geleneği sürdürdüklerini ve Türksat 7A ile zirveye ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti. Türksat 6A ile birlikte Türkiye’nin haberleşme uydusu sayısının 6’ya yükseldiğini aktaran Uraloğlu, bu uydunun başta televizyon yayıncılığı olmak üzere kritik hizmetleri geniş bir coğrafyada sunacağını belirtti.

Ayrıca Uraloğlu, Türksat 6A’nın yalnızca yerel pazar için değil, uluslararası alanda kullanılmak üzere de geliştirildiğini vurguladı. Türkiye, 11 ülke arasında haberleşme uydusu üretebilen bir konuma gelmiştir. Elde edilen bu yetenek, milli güvenliğin güçlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor.

Dubai’de düzenlenen CABSAT 2025 fuarında, Türksat 6A üzerinden sunulacak hizmetlerle ilgili ilk ihracat yapılan sözleşmelerin imzalandığı bilgisini veren Uraloğlu, bu kapsamda Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkelerin Türksat 6A’nın hizmet kapsamına dahil edildiğini belirtti. Böylece TÜRKSAT, bu bölgelere erişim sağlayan ilk ülke oldu.

Uraloğlu, Türksat 6A’nın dünya nüfusunun yüzde 65’ine, yani 5 milyar kişinin erişimine imkân tanıyacağını belirterek, uydu iletişiminde Türk mühendisliğinin yerini vurguladı.

Uraloğlu, Türkiye’nin uydu operatörü TÜRKSAT’ın uzaydaki iletişim kapasitesini artırma hedefi çerçevesinde, yeni nesil haberleşme uydusu Türksat 7A ile ilgili çalışmaların başladığını açıkladı. 19 Haziran’da TÜRKSAT ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı arasında imzalanan protokolle Türksat 7A’nın yapım sürecine yönelik destek sağlanacağı belirtildi.

Bakan Uraloğlu, Türksat 7A’nın 2029’da hizmete alınmasının planlandığını ifade ederek, bu projenin, mevcut uydunun tasarım ömrünün sona yaklaşması nedeniyle hayata geçirildiğini aktardı. Türksat 7A’nın yüksek veri kapasitesi, geniş kapsama alanı ve esnek hizmet sunma yeteneği ile donatılacağını ve Türkiye’nin uluslararası uydu haberleşme yeteneklerini güçlendireceğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Türksat 6A, Uzayda 1 Yılını Doldurdu!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

MegaOnHaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!