USD38,10
%0.34
EURO43,49
%0.15
JPY0,002704
%0
RUB0,465600
%0.35
CNY5,24
%0.08
GBP51,09
%0.12
EURO/USD1,14
%0.24
BIST9.317,24
%-0.84
Petrol67,96
%3.2
GR. ALTIN4.076,87
%0.33
BTC3.249.157,09
%0.13
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türksat 6A: Yerli Uydu Testleri Tamamlandı!

Türksat 6A: Yerli Uydu Testleri Tamamlandı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın durumu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından güncellenmiştir. Bakan Uraloğlu, uydunun mevcut yörüngesindeki testlerinin başarıyla tamamlandığını ve 2025 yılının ilk çeyreğinde hizmete alınarak Türkiye’nin uzay yarışında bir adım daha ileriye taşınacağını belirtmiştir.

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın 50 derece doğu test yörüngesine 20 Temmuz 2023 tarihinde ulaştığını hatırlatarak, uydunun 35 bin 786 kilometre yükseklikte sabitlendiğini ve toplamda 8 ayrı sistemde yüzlerce teste tabi tutulduğunu ifade etmiştir. Uydunun tüm testleri başarıyla geçmiştir ve bu başarı, Türkiye’nin uzay alanındaki potansiyelini gözler önüne sermektedir.

Uraloğlu, “Uyduya güç, uydu yönetim sistemi, yörünge yönelim ve kontrol, kimyasal itki, elektrikli itki, ısıl kontrol, telemetri, telekomut ve mesafe ölçüm ile faydalı yük alt sistem testlerini uyguladık” diyerek bu testlerin başarıyla tamamlandığını vurgulamıştır.

Türksat 6A’nın 50 derece doğu yörüngesinde belirli aralıklarla kuzey-güney ve doğu-batı manevralarının gerçekleştirildiğini belirten Uraloğlu, “Doğu manevrası, yerli ve milli teknolojiyle üretilen elektrikli itki alt sistemi ile başarılı şekilde gerçekleştirilmiştir” açıklamasında bulunmuştur. Yörünge testleri sırasında uyduya ait çeşitli alt sistemlerin ve deneysel ekipmanların işlevselliği de denemiştir.

Uraloğlu, alt sistemlerin bir arada sorunsuz şeklide çalıştığını ifade ederek, TÜBİTAK Uzay tarafından tasarlanmış ve üretilmiş deneysel tepki tekeri ekipmanının yörüngede ilk kez denendiğini ve başarılı olduğunu aktarmıştır. Ayrıca, deneysel güneş algılayıcı ekipmanın da işe yaradığı görülmüştür. Ağustos 2023’te Ctech tarafından üretilen TTM alt sistemine yönelik testler yapılmış ve telekomut alıcı ve telemetri verici ekipmanlarının da başarılı bir şekilde çalıştığı gözlemlenmiştir.

Uyduda kullanılan alt sistemlerin yanı sıra uydu yer istasyonu ve yazılımların da milli imkanlar ile üretildiği de belirtilmiştir. Uraloğlu, “Şu anda uydunun bütün fonksiyonları normal ve süreç planlandığı şekilde ilerliyor. 42 derece doğu yörüngesine yolculuk için hazırlıklara başladık” ifadelerini kullanmıştır.

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın hizmete girmesi sonrasında Türkiye’nin önemli kazanımlar elde edeceğini vurguladı. Uydunun yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla üretildiği ve her parçasının uzay deneyimi kazanacağı belirtilmiştir. Bu üretim, tüm dünyaya ihracat yapma kapılarını açacak ve sadece haberleşme uydusu üreten değil, aynı zamanda tüm uydu parçalarını ihraç eden bir ülke haline geleceğiz. İlk yerli ve milli haberleşme uydu projesinin özellikle savunma sanayiine katkı sağlayacağı ifade edilmiştir.

Uraloğlu, Türkiye’nin sadece bir haberleşme uydusunu üreterek 250 milyon dolar ihracat geliri elde edebileceğini öngörmektedir. Türksat 6A’nın, uydu sektöründe yetişmiş insan kaynağı oluşturacağı ve Türkiye’nin uydu ve bileşenlerinin tasarım ve üretiminde önemli bir pazar payı elde etmesine katkı sağlayacağı da kaydedilmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Türksat 6A: Yerli Uydu Testleri Tamamlandı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

MegaOnHaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!