Nadir bir astronomik olay sonucunda, bilim insanları Güneş sistemimizi ziyaret eden üçüncü yıldızlararası nesnenin varlığını kesin olarak belirledi. Bu nesne 3I/ATLAS adıyla anılmakta.
Kuyruklu yıldız benzeri bir formda olan 3I/ATLAS, Güneş’in çekim alanından bağımsız şekilde hareket etmesiyle, kökeninin yıldız sistemimizin ötesinden geldiğini ortaya koyuyor.
Bu keşif, daha önce 2017 yılında gözlemlenen ‘Oumuamua ve 2019’da tespit edilen 2I/Borisov’un ardından, doğrulanmış üçüncü yıldızlararası ziyaretçi olma özelliği taşıyor.
ŞİMDİYE KADARKİ EN BÜYÜK YILDIZLARARASI ZİYARETÇİ
NASA’nın Hawaii’deki ATLAS araştırmasında ilk kez tespit edilen 3I/ATLAS, 10 ila 20 kilometre arasında bir çapa sahip olduğu tahmin edilen en büyük yıldızlararası nesne unvanına sahip.
Avrupa Uzay Ajansı’nın bilgilerine göre, bu dev nesne, Güneş Sistemi’nin içinden saatte 60 kilometreyi aşan bir hızla geçiş yapıyor.
TEHLİKE YOK, BİLİMSEL FIRSAT VAR
Yörünge hesaplamaları, 3I/ATLAS’ın Dünya için tehdit oluşturmadığını gösteriyor. Bu nesne, en yakın geçişini Mars’ın yörüngesinin hemen iç kısmından gerçekleştirecek.
Bu tür yıldızlararası ziyaretçiler, bilim insanlarına kendi yıldız sistemimizin dışından gelen tam anlamıyla el değmemiş örnekleri inceleme fırsatı sunuyor ve evrenin diğer köşeleri hakkında değerli bilgiler sağlıyor.
GÖZLEMLEMEK MÜMKÜN OLACAK MI
Şu an için yalnızca Güney Yarımküre’den gözlemlenebilen 3I/ATLAS, yaklaşık 18,8 kadir parlaklığıyla çıplak gözle görülemeyecek kadar zayıf. Ancak astronomlar, ağustos ayına kadar parlaklığının artmasını ve gelişmiş teleskoplarla bir yıl boyunca gözlemlenebilir hale gelmesini bekliyor.