USD38,56
%0.32
EURO43,60
%0.12
JPY0,002678
%0.01
RUB0,466100
%-0.54
CNY5,31
%0.32
GBP51,32
%0.08
EURO/USD1,13
%0.03
BIST9.167,58
%0.98
Petrol61,28
%-1.37
GR. ALTIN4.001,74
%-0.06
BTC3.750.699,39
%0.87
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Uzay Kapsülü Kontrolsüz Düşüşe Geçiyor!

Uzay Kapsülü Kontrolsüz Düşüşe Geçiyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1970’li yıllarda Venüs’e iniş yapmak amacıyla fırlatılan Sovyet yapımı Kosmos 482 adlı uzay aracının, önümüzdeki hafta kontrolsüz bir şekilde Dünya’ya düşmesi bekleniyor.

Yaklaşık 500 kilogram ağırlığındaki bu kapsül, fırlatma roketindeki arıza nedeniyle yörüngede kalamayıp görevini tamamlayamamıştı.

Uzay enkazı uzmanları, söz konusu cismin nereye düşeceği ve atmosfer geçişi sırasında ne kadarının sağlam kalacağı hakkında henüz kesin bir bilgiye sahip değil.

Hollandalı bilim insanı Marco Langbroek, kapsülün 10 Mayıs civarında Dünya’ya gireceğini öngörmektedir.

Langbroek, cisim parçalanmadan yere ulaşabilirse, saatte yaklaşık 240 kilometre hızla çarpabileceğini aktarıyor.

“YILDIRIM ÇARPMASI OLASILIĞI BİLE DAHA YÜKSEK”

Langbroek, “Risk tamamen yok değil, ancak ciddi bir endişe kaynağı olmasına gerek yok” diyerek, “Nesne boyut olarak küçük sayılır. Eğer atmosferde tamamen yok olmazsa, bu durum, yılda birkaç kez karşılaşılan meteor düşmeleriyle benzer riskler taşır. Hatta bir yıldırım çarpması olasılığı bile daha fazla.” sözlerini dile getirdi.

Bilim insanı, kapsülün birine ya da bir yapıya çarpma olasılığının oldukça düşük olduğunu fakat tamamen göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

53 YILDIR YÖRÜNGEDE

Uzay aracı, 1972 yılında Sovyetler Birliği tarafından fırlatılmış olmasına rağmen, hedefi olan Venüs’e ulaşamadığı için Dünya yörüngesinde kalmış durumda.

Yıllar içerisinde birçok parçası yeryüzüne düşerken, iniş kapsülünün (yaklaşık bir metre çapında metalik bir küre) 53 yıldır yüksek eliptik yörüngesinde döndüğü ve zamanla irtifasını kaybettiği düşünülüyor.

“KAPSÜL ATMOSFERDE YANABİLİR”

Langbroek, Venüs’ün yoğun karbondioksit atmosferine dayanacak şekilde tasarlanan bu kapsülün, atmosferden geçişi başarılı bir şekilde gerçekleştirebileceğini ifade ediyor.

Ancak bu, riski de artırmaktadır.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Jonathan McDowell, ısı kalkanının başarısız olmasının daha iyi bir senaryo olabileceğini belirterek, “Eğer ısı kalkanı görevini yerine getiremezse, kapsül atmosferde yanacaktır. Ancak koruma sistemi dayanırsa, gökyüzünden yarım tonluk metal bir cisim düşmüş olacak.” dedi.

OKYANUSA DÜŞME OLASILIĞI YÜKSEK

Uzmanlar, kapsülün kuzeyde Londra ve Kanada’nın Edmonton kenti ile güneyde Güney Amerika’nın en uç noktası Cape Horn arasında herhangi bir yere düşme ihtimalinin bulunduğunu vurguluyor.

Dünya yüzeyinin büyük bir kısmının suyla kaplı olması nedeniyle bir okyanusa düşme olasılığı oldukça yüksektir.

Geçtiğimiz yıllarda, 2022’de Çin’e ait bir roket ve 2018’de yine Çin’in uzay istasyonu ‘Tiangong-1’ kontrolsüz bir şekilde Dünya atmosferine girmiş ve okyanusa düşmüştü.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Uzay Kapsülü Kontrolsüz Düşüşe Geçiyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

MegaOnHaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!