Kulak temizleme çöpü kullanımının enfeksiyona yol açabileceği konusunda Kulak, Burun ve Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Hakkı Caner İnan uyarılarda bulundu. İnan, kulak temizliğinde temizleme çöpü kullanmak yerine banyodan sonra dış kulak yolunun ince bir bezle silinmesini önerdi. Bursa Sağlık Müdürlüğü de kulak temizliği konusunda önemli bilgiler vererek, serumen olarak bilinen kulak kiri salgısının dış kulak yolunu bakterilere karşı koruyucu bir asidik yapıya sahip olduğunu açıkladı. Bu bakterilerin kulak zarına zarar vermemesi için kulak çöpü kullanımından kaçınılması gerektiğini belirtti.
İnce bir havlu ya da bezle silinmesi gerektiğini belirten İnan, kulak kirinin birikmesi durumunda ortaya çıkan kulak kiri tıkacının sorun yaratabileceğini söyledi. Kulak zarının sağlıklı ise kulak kirini dışarı doğru atması gerektiğini ve bunun banyodan sonra gözlemlenebileceğini ifade etti. Temizlik amacıyla kulak çöpü kullanımının kulak zarına ciddi zarar verebileceğini vurgulayan İnan, temizlik sırasında yanlışlıkla kulak zarına zarar verilmesi durumunda kulak zarında delikler oluşabileceğini belirtti.
Dış kulak yolunun ince cilt yapısına sahip olduğunu ve temizlik sırasında ciltte sıyrıklar oluşması halinde bakterilerin yerleşme olasılığının artabileceğini aktaran İnan, bu durumun daha sonra ağrılı dış kulak yolu enfeksiyonlarına yol açabileceğini dile getirdi. Bu enfeksiyonlar başlangıçta akut bir ağrıyla kendini gösterebileceği gibi uzun süren ve çeşitli tedaviler gerektiren problemlere de yol açabileceğini belirtti. Bu nedenle, kulak sağlığı için gerektiğinde uzman yardımı alınması gerektiği üzerinde durdu. Anadolu Ajansı tarafından verilen haberde, kulak temizliğinin doğru bir şekilde yapılması gerektiği ve bu konuda uzman önerilerinin dikkate alınması gerektiği vurgulandı.