Oxford Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimleri alanında profesörlük yapan Michael Wooldridge, mevcut yapay zeka teknolojilerinin, 2. Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletleri tarafından iletişimi gizli tutmak amacıyla kullanılan karmaşık Enigma kodunu, Alan Turing ve ekibinin harcadığı süreden çok daha kısa bir zaman diliminde çözebileceğini iddia etti.
Wooldridge, “Enigma’nın modern bilgisayar ve istatistik karşısında savunmasız kalacağını” belirterek, günümüz teknolojisinin bu tarihi şifreyi çok kolay bir şekilde kırabileceği üzerinde durdu.
ENİGMA KODUNUN KARMAŞIKLIĞI
Enigma makinesi, daktiloya benzeyen ve her biri 26 pozisyonlu üç rotor, bir reflektör ile harf çiftlerini değiştirmek amacıyla bağlantı panosuna sahip karmaşık bir elektromekanik düzenekten oluşuyordu.
Bu yapı, her tuşa iki kez basılsa bile farklı harfler üretilmesini sağlarken, başlangıç ayarlarının her 24 saatte bir değiştirilmesi ile şifrenin karmaşıklığını daha da artırıyordu.
TURING’İN ŞİFRE KIRMA YÖNTEMİ VE YAPAY ZEKA ENIGMA KODU ÇÖZÜMÜ
Alan Turing ve ekibi, Nazi iletişimlerini çözmek için “Bombes” adı verilen makineleri kullanarak milyonlarca olası permütasyondan eleme işlemi gerçekleştirmişti. Enigma’nın sunduğu gizlilik, insanların detayları kontrol edemeyeceği kadar çok şifreleme olasılığından kaynaklanıyordu.
Profesör Wooldridge, günümüzde Bombes makinelerinin mantığını geleneksel bir programda yeniden inşa etmenin kolay olacağını, hatta ChatGPT gibi bir yapay zeka modelinin bile bu işlevi yerine getirebileceğini ifade etti.
Wooldridge, çağdaş bilgisayarların hızı ve modern istatistik ile hesaplama teknikleri sayesinde, “Bombes’in zahmetli operasyonunun çok kısa bir süre içerisinde tamamlanacağını” öne sürdü.
Bu durum, Turing’in döneminden bu yana teknolojinin ne kadar yol kat ettiğini ve yapay zekanın Enigma gibi karmaşık şifreleri çözme kapasitesini çarpıcı bir biçimde gözler önüne seriyor.