Glasgow Üniversitesi’nde gerçekleştirilen yeni bir araştırma, yürüyüş hızının kalp ritmi bozuklukları üzerindeki etkilerini ortaya koydu.
Araştırmacılar, İngiltere Biyobankası’ndan elde ettikleri verilerle 420 binden fazla orta yaşlı bireyin 13 yıl boyunca yürüyüş alışkanlıklarını inceleme fırsatı buldular.
Araştırmanın bulguları, saatte 5 ila 6 kilometre hızla yürüyen kişilerin kalp ritmi bozukluklarına yakalanma riskinin yüzde 35 oranında daha düşük olduğunu göstermektedir.
Saatte 6 kilometrenin üzerinde yürüyen bireylerde bu risk oranının ise yüzde 43’e kadar çıktığı görülmüştür.
Ayrıca tempolu yürüyüş yapan kişilerin aritmi riskinin yüzde 27 oranında azaldığı tespit edilmiştir.
“KALP SAĞLIĞINA KATKI SAĞLAYABİLİR”
Araştırmanın başyazarı Prof. Dr. Jill Pell, bu çalışmanın yürüme hızı ile kalp ritmi bozuklukları arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk araştırmalardan biri olduğunu ifade etti. Ayrıca, “Bulgular, yürümenin vücuttaki metabolik ve iltihaplanma süreçlerini etkileyerek kalp sağlığına katkı sağlayabileceğini gösteriyor” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Elde edilen veriler arasında atriyal fibrilasyon (düzensiz kalp atışı), taşikardi (hızlı kalp atışı) ve bradikardi (çok yavaş kalp atışı) gibi kalp ritmi bozuklukları da yer almaktadır.