Astronomlar, Dünya’dan yaklaşık 400 ışık yılı uzaklıkta, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegenini gölgede bırakan devasa bir gaz devi keşfettiklerini açıkladı.
TOI-4465 b ismiyle bilinen bu yeni dış gezegen, Jüpiter’in kütlesinin tam altı katı büyüklüğe sahip.
SOĞUK, BÜYÜK VE NADİR BİR DEV
Jüpiter’den yaklaşık 1,25 kat daha geniş olan bu gezegen, yörüngesini 102 gün içinde tamamlamakta ve 93-204 santigrat derece arasında değiştiren soğuk bir sıcaklık aralığına sahiptir.
Bu özellikleri, TOI-4465 b’yi yıldızının etrafında az keşfedilmiş bir bölgede yer alan büyük, yoğun ve soğuk bir gaz devi olarak benzersiz kılmaktadır.
NASA’nın TESS uzay aracı, gezegenin yıldızının önünden geçtiği bir olayı tespit ederek ışıkta küçük bir azalma meydana getirmiştir.
Bu gezegenin varlığını doğrulamak amacıyla, 10 farklı ülkeden 24 bilim insanı, kişisel teleskoplarını kullanarak ikinci bir geçiş olayı gözlemlemeyi başardı.
YENİ DIŞ GEZEGEN KEŞİFLERİ İÇİN BİR UMUT
TOI-4465 b’nin keşfi, uzun yörünge dönemlerine sahip dış gezegen sistemlerinin oluşumu ve evrim süreçleri hakkında önemli bilgiler sağlamaktadır.
Bu başarı, uluslararası iş birliğinin ve vatandaş biliminin modern astronomideki kritik rolünü bir kez daha gözler önüne sermektedir.