Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun Terapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Savaş Torlak, hidroterapi alanında devrim niteliğinde bir projeye imza attı. Amacı, büyük su tankları veya havuz sistemleriyle gerçekleştirilen hidroterapi uygulamalarını daha erişilebilir ve ekonomik hale getirmek olan Torlak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın TÜBİTAK Teknogirişim Sermaye Desteği’ni kullanarak geliştirdiği taşınabilir cihazla önemli bir yenilik sağladı. İki yıl süren yoğun çalışmalar sonucunda, tamamen yerli imkanlarla ürettiği bu cihaz, suyun sıcaklık, basınç ve akış hızını kullanarak çeşitli sağlık sorunlarının tedavisini hedefliyor.
Torlak’ın geliştirdiği bu yenilikçi cihaz, yalnızca 3 litre su ile hidroterapi uygulaması yapabiliyor. Uluslararası bağımsız bir değerlendirmeden başarıyla geçerek, özgün projelere verilen “mükemmeliyet mührü” kalite ödülüne layık görüldü. Bu ödül, cihazın hem yenilikçi yapısını hem de işlevselliğini taçlandırıyor, aynı zamanda hidroterapi alanındaki standartları yükseltiyor.
HEM KLİNİKTE HEM DE EVDE KULLANILABİLECEK
Doç. Dr. Mustafa Savaş Torlak, geliştirdiği cihazın doğuştan gelen sorunlardan yaşlanma, hastalıklar ve her türlü kazalardan kaynaklanan kas, eklem ve iskelet ağrıları, bel ve boyun fıtığı ile disk kireçlenmesi gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılabileceğini belirtti. Uzun yıllardır üniversitede hidroterapi dersleri veren Torlak, özellikle mevcut cihazların yüksek su tüketimi, hacminin büyük olması ve taşınma zorluğu gibi sebeplerle bu projeye başladığını ifade etti.
Hidroterapi genelde, merkezlerdeki geniş havuzlar veya büyük su kazanlarıyla uygulanmaktadır. Torlak, bu konuda şu ifadeleri kullandı: “Geniş kazanlı hidroterapi cihazlarında her hasta için en az 40 litre su kullanılıyor, havuzlarda ise bu miktar daha da yüksek. Geliştirdiğimiz cihaz ile su ihtiyacını 3 litreye indirmeyi başardık. Bu sayede büyük bir su tasarrufu sağlarken, cihazı taşınabilir hale getirdik. Böylece hem fizik tedavi kliniklerinde hem de evlerde kullanımını daha kolay hale getirdik.”
Doç. Dr. Torlak, hidroterapinin doğal yollarla birçok rahatsızlığı iyileştirme gücünden faydalanmayı amaçladıklarını ifade ederken, cihazın en belirgin özelliklerinin az miktarda su kullanımı ve taşınabilirliği olduğunu belirtti. TÜBİTAK’ın 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı’na başvuruda bulunarak projeyi geliştirdiklerini ve aldıkları destekle şirket kurduklarını sözlerine ekledi. Aldıkları yaklaşık 900 bin liralık destek ile cihazı daha da geliştirme hedefinde olduklarını vurguladı.
Yavuz Yıldırım
Haber Müdürü