Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), artan orman yangınlarına karşı verdiği mücadeleyi durmaksızın sürdürüyor. Bu kapsamda, bu yıl ilk kez yerli üretim termal kameralarla donatılan insansız hava araçları (İHA), 215 kilometreye kadar olan mesafedeki en küçük alevleri bile tespit etme yeteneğine sahip.
KARADAN VE HAVADAN ETKİLİ MÜCADELE
Son günlerdeki yüksek hava sıcaklıkları, yangın sayısında belirgin bir artışa yol açarken, OGM, yangınlarla başa çıkmak adına karadan ve havadan etkili bir yaklaşım benimsiyor. Yangın söndürme faaliyetlerinde uçaklar, helikopterler, İHA’lar, gözetleme kuleleri, kameralar ve arazözler aktif bir şekilde kullanılıyor. Bu araçların sayısı, her yıl ilgili ihtiyaçlara göre güncelleniyor ve artırılıyor.
25 BİN PERSONEL, 27 UÇAK, 105 HELİKOPTER VE 14 İHA
Bu yıl yangınlarla mücadelede yaklaşık 25 bin personel görev alıyor. Havadan yapılan müdahalede ise 27 uçak, 105 helikopter ve 14 İHA aktif rol üstleniyor. Yangınlara müdahalede yalnızca nehir ve göllerden değil, Türkiye genelinde inşa edilen 4 bin 796 yangın havuzu ve göletten de su temin edilerek etkin bir müdahale süreci sağlanıyor.
YERLİ TERMAL KAMERALARLA 3,5 MİLYON HEKTAR İZLENİYOR
Yangınların erken tespiti ve etkin koordinasyon sağlanmasında İHA’lar önemli bir görev üstleniyor. ASELSAN tarafından geliştirilen yerli ve milli ASELFLIR-500 kameralar, bu yıl itibarıyla İHA’larda kullanılmaya başlandı. Bu sistemler, 3,5 milyon hektarlık ormanlık alanı anlık olarak tarama yeteneğine sahip.
Gelişmiş elektro-optik özelliklere sahip bu kameralar, yalnızca İHA’larla değil, aynı zamanda uçaklar ve helikopterler gibi diğer hava platformlarında da görev alabiliyor. 3-5 mikrometre dalga boyunda yüksek çözünürlüklü kızılötesi görüntü üretebilen bu sistemler; gündüz görüşü, SWIR (kısa dalga kızılötesi), lazer hedef işaretleme, mesafe ölçme, nokta takibi ve hedef yönü belirleme gibi gelişmiş yetenekler sunuyor.
Yüksek irtifalarda ve düşük sıcaklıklarda da çalışabilen bu kameralar, hareketli hedeflerin hassas bir şekilde takip edilmesine imkan tanıyor. Bu sayede yangınlar ortaya çıkmadan fark edilerek, hızlı bir şekilde müdahale edilmesi sağlanıyor.