“`html
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ensonhaber Ekonomi Editörü Aslı Didari’nin de aralarında bulunduğu gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıda, Yılmaz, güncel ekonomik gelişmelerle ilgili bilgiler aktararak gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yılmaz’ın sunumunda KKM (Kur Korumalı Mevduat) hesaplarındaki düşüş eğiliminin devam ettiğini belirterek, Merkez Bankası rezervlerinin durumu hakkında da bilgi verdi. Yılmaz, “Merkez Bankamız ciddi anlamda bir rezerv birikimi sağladı. Brüt rezervimiz 98,5 milyar dolardan 155,1 milyar dolara, en son açıklanan rakam 155 milyar dolara yükseldi” dedi. Ayrıca Türkiye’nin kredi notunda ve risk priminde yaşanan düşüşlere de dikkat çekti.
Yılmaz, bütçe açıkları ile cari açıkların düşmesinin ve artan rezervlerin, risk göstergelerini aşağı çektiğini belirtti. “TL mevduatın payının artması, bu gibi tüm ilerlemeler CDS oranlarına yansıyor. Bu olumlu göstergeler, ülkemizin mali durumu açısından da umut verici” dedi.
Toplantının ilerleyen kısmında, DEM Parti heyetinin İmralı ziyareti gibi güncel meseleler de ele alındı. Yılmaz, terörün ekonomik maliyetine dair bir analiz yaptı. Terörün insani maliyetinin ölçülemeyeceğini vurgulayan Yılmaz, doğrudan ve dolaysız ekonomik maliyetin, ayrıca terör nedeniyle yapılamayan işlerin maliyetinin büyük sorunlar oluşturduğunu ifade etti.
Yılmaz, “Terörün varlığı, kırsal alanda faaliyetlerin durmasına yol açıyor. İnsanlar, güvensizlik nedeniyle yatırım yapmak istemiyorlar” diyerek, Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki insanlara yönelik bu durumun yarattığı olumsuzluklara değindi. Yatırımcıların bu sebeplerle başka bölgelere gitmesinin, bölgeyi daha fazla etkilediğini vurguladı.
Yılmaz, “Terörün sona ermesinin Türkiye’ye sağladığı en büyük faydayı Doğu ve Güneydoğu halkı görüyor. Terörle mücadelenin sonuçları, bu bölgelerde ciddi bir huzur ortamı oluşturdu” dedi. Doğu ve Güneydoğu’da ekonomik canlanmanın ve yatırımların arttığını belirten Yılmaz, bölgede yapılan yatırımların önemli olduğunu ifade etti.
“Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu Türkiye yüzyılı vizyonu çerçevesinde, huzur ve kardeşliğin pekişmesi için çalışıyoruz. Terörün gölgesinde siyaset olmasın” diyen Yılmaz, demokratik standartların yükseltilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Terörün bulunmadığı bir ortamın hem Türkiye hem de çevresindeki ülkeler için hayati öneme sahip olduğunu belirten Yılmaz, ekonominin gelişimi açısından da büyük fırsatlar sunduğunu belirtti. Asgari ücret ve istihdam konularına da değinen Yılmaz, Ekim 2023 itibariyle toplam istihdamın 32 milyon 970 bin olduğunu, asgari ücretli çalışanların ise 6.7 milyon kişi olduğunu aktardı. Kayıtlı çalışmanın kayıt dışı ile karıştırılmaması gerektiğini belirtti.
Yılmaz, “Asgari ücret bir taban ücrettir, bunun altında bir limit yok. Metropol ve emek yoğun sektörlerde verimlilik artırılmalıdır” dedi. Asgari ücretin ve Eylül 2023 itibarıyla enflasyon oranlarının göz önüne alındığında, yapılan zamların önemli olduğunu ifade etti. 2022’de emeğin milli gelirden aldığı payın çok düşük seviyelerde olduğunu belirtti.
Yılmaz, gelir dağılımının düzelme eğiliminde olduğunu ve önümüzdeki dönemlerde daha olumlu sonuçların alınacağına inandığını söyledi. 2024 yılı için iş gücü