Yunanistan’daki hükümetin dış politikası, insani krizlere karşı gösterdiği tepkilerle beraber giderek daha fazla eleştiri almaya başladı.
Gazze’deki son gelişmeler, bu tartışmaların yeniden gün yüzüne çıkmasına neden oldu.
Yunanistan Parlamentosu Milli Savunma ve Dışişleri Komisyonu’nda gerçekleştirilen son oturumda, hükümetin Gazze’deki insani kriz karşısındaki “sessiz” tutumu, muhalefet partilerinin sert eleştirileriyle karşılaştı.
“UTANÇ VERİCİ”
Muhalefet temsilcileri, Başbakan Kiryakos Miçotakis ve hükümet sözcüsünün benimsediği “denge politikası” yaklaşımını eleştirerek, bu durumun “utanç verici” olduğunu vurguladı.
PASOK Milletvekili Dimitris Mancos, yaptığı açıklamada, “Dünya genelindeki demokratik ülkelerin tepkilerine karşı Yunanistan’ın sessiz kalması kesinlikle kabul edilemez.” sözlerini dile getirdi.
“GÖZLERİMİZİN ÖNÜNDE SOYKIRIM YAŞANIYOR”
Radikal Sol İttifak (SYRIZA) Milletvekili Rena Duru ise “Gözlerimizin önünde bir soykırım yaşanıyor. Buna kayıtsız kalmak utanç verici.” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Milletvekili Diamanto Manolaku, İsrail’in insanlığa karşı suçlar işlediğini savunarak, “Artık yeter. Hükümet bu suçları kınamaktan sürekli kaçınıyor.” diyerek tepki gösterdi ve insani yardım koridorlarının acilen açılması için çağrıda bulundu.
FİLİSTİN’İ TANIMA ÇAĞRISI
KKE Genel Sekreteri Dimitris Kuçumbas, Başbakan Miçotakis’e yönelik yazılı soru önergesinde, Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması, Yunanistan’ın İsrail ile askeri işbirliğinin sonlandırılması ve 2015’te Meclis’in oybirliğiyle aldığı Filistin devletini tanıma kararının uygulanması için adım atılmasını talep etti.